Зөвлөгөө

/Зөвлөгөө

Шинэ жилийг 3 сарын 1-нд тэмдэглэдэг байсныг мэдэх үү?

2018-12-06T14:52:02+00:00 2018 оны 12-р сарын 06|Зөвлөгөө|

Скандиновын хойгийн цас мөсний орнууд гацуур модыг даавуун эдлэлээр чимэглэдэг, хүүхдүүдэд оймсонд бэлэг хийж өлгөдөг уламжлал байжээ. Тэрхүү бэлгийг цас мөсний орноос цаа буга чарганд хөлөглөсөн өвгөн ирж өгдөг хэмээн хүүхдүүдэд итгүүлдэг байжээ. Энэхүү уламжлалыг Европын бусад улс хуулбарлан авсан түүхтэй. ГУРАВДУГААР САРД ШИНЭ ЖИЛИЙГ ТЭМДЭГЛЭДЭГ БАЙЖЭЭ. […]

Хаш ногооны тухай

2018-11-29T14:52:15+00:00 2018 оны 11-р сарын 29|Зөвлөгөө|

Англиар Eggplant, оросоор Баклажан гэж нэрлэдэг энэ ногоог монголоор Хаш гэдэг. Хаш нь МЭ 544 онд Энэтхэг болон Хятадад тариалж эхэлсэн байдаг. Үүнээс хойш дэлхий даяараа хаш гэдэг ногоог тариалж, хүнсэндээ хэрэглэх болсон. […]

Улаан лооль

2018-11-22T13:55:25+00:00 2018 оны 11-р сарын 22|Зөвлөгөө|

Улаан лооль нь амттай, амин дэмтэй, шүүслэг хүнсний ногоо билээ. Хэдийгээр энэ хүнсний ногоог Италитай холбож үздэг ч хамгийн анх Өмнөд Америкаас орж ирсэн байна. Ингээд улаал лооль бидний эрүүл мэндэд ямар ашиг тустай болохыг сонирхуулж байна. Орчин үед улаан лоолийг Орос, Итали, Испани, Турк, Хятадад ургуулах болжээ. Францад энэ жимсийг "pomme d’amour" гэж нэрлэдэг [...]

Амтат чинжүү

2018-11-01T14:12:55+00:00 2018 оны 11-р сарын 01|Зөвлөгөө|

Амтат чинжүү нь маш олон өнгөтэй байдгаас хамгийн түгээмэл байдаг нь улаан, ногоон, шар өнгөтэй байдаг. Ногоон чинжүү шар болон улбар шараа бодвол бага зэрэг гашуун харин улаан нь маш гоё амттай. Чинжүү нь Мексик, төв Америк, Өмнөд Америкт нутагшсан байсанаас 1493 онд Испани руу үрийг нь импортлосоноор тэндээс Европ болон Азийн орнууд руу тархсан. [...]

Сармисны хэрэгтэй зөвлөгөө

2018-10-25T15:11:17+00:00 2018 оны 10-р сарын 25|Зөвлөгөө|

Элэг нь хэвлийн баруун дээд хэсэгт байрладаг, маш олон тєрлийн үүрэгтэй цуллаг эрхтэн юм. Ходоод гэдсэнд өөх тосыг боловсруулдаг цєсийг ялгаруулах, уураг нийлэгжүүлэх, глюкоз болон өөх тосыг хадгалах, спирт гэх мэтийн хортой бодисыг хоргүйжүүлэх үүрэгтэй. Өөрөөр хэлбэл, элэг бол нэг ёсны төгс лаборатори гэнэ. Бие организмаас хуучин эдүүдийг гадагшлуулж, токсин ба хортой бодисуудыг устган, түүнчлэн уураг, нүүрс-ус, [...]

Сонгины тухай

2018-10-18T14:07:26+00:00 2018 оны 10-р сарын 18|Зөвлөгөө|

Сонгино нь найрлагадаа А, В, С, Д, В1, В6, РР амин дэм агуулдаг. Мөн кали, фосфор, хүхэр, кальци, магни, төмөр мэтийн эрдэс бодисоор элбэг. Эфирийн тостой учир өвчин үүсгэгч нянгуудыг устгадаг. Сонгино нь хоолны дуршил сайжруулж, ходоодны шүүс ялгаруулалтыг ихэсгэж хоол боловсруулах эрхтэнд сайнаар нөлөөлдөг. Халдвараас урьдчилан сэргийлнэ. Ханиад их дэлгэрсэн үед сонгино, сармисыг ихээр [...]

Бөөрөлзгөнө жимсний тухай

2018-09-26T13:39:05+00:00 2018 оны 09-р сарын 26|Зөвлөгөө|

Бөөрөлзгөнө жимс нь сарнайн овгийн модлог иштэй олон наст ургамал юм. Бөөрөлзгөнийг 4 хуваадаг. Зүүн дээд булангаас цагийн зүүний дагуу: Boulder Бөөрөлзгөнө Солонгос Бөөрөлзгөнө Австралийн уугуул Бөөрөлзгөнө Mauritius Бөөрөлзгөнө Бөөрөлзгөний мод 0,5-1,5м хүртэл өндөр ургадаг. Иш нь 1-2 намтай байдаг. 2 настай мөчир дээр нь жимс ургана. Жимсэлсэн мөчир тэр жилдээ хатна. Яагаад олон наст [...]

Интоор жимсний тухай

2018-09-22T15:17:45+00:00 2018 оны 09-р сарын 22|Зөвлөгөө|

Интоор жимсний модны өндөр нь 1.5-5м хүрдэг, бутлаг ургамал юм. Зуны хэт халалт, өвлийн хэт хүйтнийг тэсвэрлэдэг. Тарисанаас хойш 4-5 жилдээ жимсээ өгч эхлээд 6-8 дахь жилээсээ жимсээ бүрэн гүйцэт өгч эхэлдэг. 1 модноос 10-15кг жимс авна. Сайн арчилвал 20кг жимс авдаг байна. Амин дэмүүд нь:

Тоор жимсний тухай

2018-09-17T09:36:04+00:00 2018 оны 09-р сарын 17|Зөвлөгөө|

Тоор жимсний моднууд дунджаар  -26/ -30 хүртэлх температурыг тэсвэрлэдэг ч, мод нахиагаа гаргах үед дулаан цаг агаар хуримтлагдсан үед нахиа нь нахиалж өсдөг. Тоор жимс боловсорч гүйцэх хамгийн таатай температур бол 20/ 30-н хооронд байдаг. Таримал моднууд 3 дахь жилээсээ эхэлж, жимсээ ургуулж эхэлдэг. Тоор жимсний амин дэмүүд      

Үхрийн нүд жимсний амин дэмүүд…

2018-09-05T12:03:15+00:00 2018 оны 09-р сарын 05|Зөвлөгөө|

Үхрийн нүд нь 1-2 м өндөр, бут хэлбэрийн сөөг ургамал. V-VI дугаар сард цэцэглэж VII, VIII дугаар сард жимс нь боловсорно. Гүйцэд боловсорсон үхрийн нүд хүрэн, хар хүрэн өнгөтэй, шүүслэг чихэрлэг, содон сайхан үнэртэй, амтлаг жимс бөгөөд А. В. С. Р витамин, чихэрлэг бодис, органик хүчил агуулна. Үхрийн нүдийг анагаах ухаанд болон будагч бодис дарс [...]