Зөвлөгөө, Мэдээлэл

/Зөвлөгөө, Мэдээлэл/

Амтат чинжүү

2018-11-01T14:12:55+00:00 2018 оны 11-р сарын 01|Зөвлөгөө|

Амтат чинжүү нь маш олон өнгөтэй байдгаас хамгийн түгээмэл байдаг нь улаан, ногоон, шар өнгөтэй байдаг. Ногоон чинжүү шар болон улбар шараа бодвол бага зэрэг гашуун харин улаан нь маш гоё амттай. Чинжүү нь Мексик, төв Америк, Өмнөд Америкт нутагшсан байсанаас 1493 онд Испани руу үрийг нь импортлосоноор тэндээс Европ болон Азийн орнууд руу тархсан. [...]

Сармисны хэрэгтэй зөвлөгөө

2018-10-25T15:11:17+00:00 2018 оны 10-р сарын 25|Зөвлөгөө|

Элэг нь хэвлийн баруун дээд хэсэгт байрладаг, маш олон тєрлийн үүрэгтэй цуллаг эрхтэн юм. Ходоод гэдсэнд өөх тосыг боловсруулдаг цєсийг ялгаруулах, уураг нийлэгжүүлэх, глюкоз болон өөх тосыг хадгалах, спирт гэх мэтийн хортой бодисыг хоргүйжүүлэх үүрэгтэй. Өөрөөр хэлбэл, элэг бол нэг ёсны төгс лаборатори гэнэ. Бие организмаас хуучин эдүүдийг гадагшлуулж, токсин ба хортой бодисуудыг устган, түүнчлэн уураг, нүүрс-ус, [...]

Сонгины тухай

2018-10-18T14:07:26+00:00 2018 оны 10-р сарын 18|Зөвлөгөө|

Сонгино нь найрлагадаа А, В, С, Д, В1, В6, РР амин дэм агуулдаг. Мөн кали, фосфор, хүхэр, кальци, магни, төмөр мэтийн эрдэс бодисоор элбэг. Эфирийн тостой учир өвчин үүсгэгч нянгуудыг устгадаг. Сонгино нь хоолны дуршил сайжруулж, ходоодны шүүс ялгаруулалтыг ихэсгэж хоол боловсруулах эрхтэнд сайнаар нөлөөлдөг. Халдвараас урьдчилан сэргийлнэ. Ханиад их дэлгэрсэн үед сонгино, сармисыг ихээр [...]

Бөөрөлзгөнө жимсний тухай

2018-09-26T13:39:05+00:00 2018 оны 09-р сарын 26|Зөвлөгөө|

Бөөрөлзгөнө жимс нь сарнайн овгийн модлог иштэй олон наст ургамал юм. Бөөрөлзгөнийг 4 хуваадаг. Зүүн дээд булангаас цагийн зүүний дагуу: Boulder Бөөрөлзгөнө Солонгос Бөөрөлзгөнө Австралийн уугуул Бөөрөлзгөнө Mauritius Бөөрөлзгөнө Бөөрөлзгөний мод 0,5-1,5м хүртэл өндөр ургадаг. Иш нь 1-2 намтай байдаг. 2 настай мөчир дээр нь жимс ургана. Жимсэлсэн мөчир тэр жилдээ хатна. Яагаад олон наст [...]

Интоор жимсний тухай

2018-09-22T15:17:45+00:00 2018 оны 09-р сарын 22|Зөвлөгөө|

Интоор жимсний модны өндөр нь 1.5-5м хүрдэг, бутлаг ургамал юм. Зуны хэт халалт, өвлийн хэт хүйтнийг тэсвэрлэдэг. Тарисанаас хойш 4-5 жилдээ жимсээ өгч эхлээд 6-8 дахь жилээсээ жимсээ бүрэн гүйцэт өгч эхэлдэг. 1 модноос 10-15кг жимс авна. Сайн арчилвал 20кг жимс авдаг байна. Амин дэмүүд нь:

Тоор жимсний тухай

2018-09-17T09:36:04+00:00 2018 оны 09-р сарын 17|Зөвлөгөө|

Тоор жимсний моднууд дунджаар  -26/ -30 хүртэлх температурыг тэсвэрлэдэг ч, мод нахиагаа гаргах үед дулаан цаг агаар хуримтлагдсан үед нахиа нь нахиалж өсдөг. Тоор жимс боловсорч гүйцэх хамгийн таатай температур бол 20/ 30-н хооронд байдаг. Таримал моднууд 3 дахь жилээсээ эхэлж, жимсээ ургуулж эхэлдэг. Тоор жимсний амин дэмүүд      

Үхрийн нүд жимсний амин дэмүүд…

2018-09-05T12:03:15+00:00 2018 оны 09-р сарын 05|Зөвлөгөө|

Үхрийн нүд нь 1-2 м өндөр, бут хэлбэрийн сөөг ургамал. V-VI дугаар сард цэцэглэж VII, VIII дугаар сард жимс нь боловсорно. Гүйцэд боловсорсон үхрийн нүд хүрэн, хар хүрэн өнгөтэй, шүүслэг чихэрлэг, содон сайхан үнэртэй, амтлаг жимс бөгөөд А. В. С. Р витамин, чихэрлэг бодис, органик хүчил агуулна. Үхрийн нүдийг анагаах ухаанд болон будагч бодис дарс [...]

Чангаанз жимсний тухай

2018-08-29T10:10:12+00:00 2018 оны 08-р сарын 29|Зөвлөгөө|

Чангаанз жимс нь МЭӨ 3000 онд Энэтхэг улсаас гаралтай. 1770 оны үед чангаанзны тариалалтаараа Армен улс тэргүүлдэг ба чангаанзыг Armenian гэж нэрлэдэг байсан. Чангаанз нь олон төрлийн амин дэм агуулдаг тул эрүүл жимс гэж нэрлэгддэг. Чангаанз жимсийг хатааж хэрэглэвэл амин дэмүүд нь илүү өндөр хувьтай болдог. 100гр бүтээгдэхүүн дэх тэжээллэг чанар/боловсруулаагүй жимс/ Илчлэг 48ккал Нүүрс [...]

Хар чавганы бидний мэдэхгүй төрлүүдийн шинж чанараас…

2018-08-22T11:33:46+00:00 2018 оны 08-р сарын 22|Зөвлөгөө|

Хар чавганы төрлийг 6 хуваадаг. Damsons / Нил ягаан эсвэл хар хөх хальстай, доторх нь шар өнгөтэй байдаг/ Green gage / Хатуу, бат бөх ногоон хальстай, доторх нь ногоон өнгөтэй байдаг/ Mirabelle / Зонхилон хар хөх, шар хальстай, доторх нь шар өнгөтэй Францийн зүүн хойд хэсэгт ургадаг/ Satsuma / Улаан хальстай, доторх нь улаан өнгөтэй [...]

Алимны төрлүүд

2018-08-17T10:23:54+00:00 2018 оны 08-р сарын 17|Зөвлөгөө|

1. Амтат улаан алим /Red delicious/ Хамгийн амт сайтай алим бөгөөд идэхэд зөөлөн. Түүхийгээр нь идэх болон нарийн боов хийхэд өргөн хэрэглэдэг. Хүнсний ногоогоор шанз /salad/ хийхэд хачир болговол маш тохиромжтой. 2. Амтат алтан шаргал алим /Golden delicious/ Ойрхи Дорнодын орнуудаас гаралтай. Түүхийгээр хэрэглэхээс гадна нухаш хийхэд зохимжтой. Агуулагдах эслэгийн хэмжээ нь бусад алимныхаас их [...]