Зөвлөгөө, Мэдээлэл

/Зөвлөгөө, Мэдээлэл/

Тоор жимсний тухай

2018-09-17T09:36:04+00:00 2018 оны 09-р сарын 17|Зөвлөгөө|

Тоор жимсний моднууд дунджаар  -26/ -30 хүртэлх температурыг тэсвэрлэдэг ч, мод нахиагаа гаргах үед дулаан цаг агаар хуримтлагдсан үед нахиа нь нахиалж өсдөг. Тоор жимс боловсорч гүйцэх хамгийн таатай температур бол 20/ 30-н хооронд байдаг. Таримал моднууд 3 дахь жилээсээ эхэлж, жимсээ ургуулж эхэлдэг. Тоор жимсний амин дэмүүд      

Тоор жимсний тухай

2018-09-17T09:22:27+00:00 2018 оны 09-р сарын 17|Зөвлөгөө|

Тоор жимсний моднууд дунджаар  -260/ -300 хүртэлх температурыг тэсвэрлэдэг ч, мод нахиагаа гаргах үед дулаан цаг агаар хуримтлагдсан үед нахиа нь нахиалж өсдөг. Тоор жимс боловсорч гүйцэх хамгийн таатай температур бол 200/ 300-н хооронд байдаг. Таримал моднууд 3 дахь жилээсээ эхэлж, жимсээ ургуулж эхэлдэг. Тоор жимсний амин дэмүүд      

Үхрийн нүд жимсний амин дэмүүд…

2018-09-05T12:03:15+00:00 2018 оны 09-р сарын 05|Зөвлөгөө|

Үхрийн нүд нь 1-2 м өндөр, бут хэлбэрийн сөөг ургамал. V-VI дугаар сард цэцэглэж VII, VIII дугаар сард жимс нь боловсорно. Гүйцэд боловсорсон үхрийн нүд хүрэн, хар хүрэн өнгөтэй, шүүслэг чихэрлэг, содон сайхан үнэртэй, амтлаг жимс бөгөөд А. В. С. Р витамин, чихэрлэг бодис, органик хүчил агуулна. Үхрийн нүдийг анагаах ухаанд болон будагч бодис дарс [...]

Чангаанз жимсний тухай

2018-08-29T10:10:12+00:00 2018 оны 08-р сарын 29|Зөвлөгөө|

Чангаанз жимс нь МЭӨ 3000 онд Энэтхэг улсаас гаралтай. 1770 оны үед чангаанзны тариалалтаараа Армен улс тэргүүлдэг ба чангаанзыг Armenian гэж нэрлэдэг байсан. Чангаанз нь олон төрлийн амин дэм агуулдаг тул эрүүл жимс гэж нэрлэгддэг. Чангаанз жимсийг хатааж хэрэглэвэл амин дэмүүд нь илүү өндөр хувьтай болдог. 100гр бүтээгдэхүүн дэх тэжээллэг чанар/боловсруулаагүй жимс/ Илчлэг 48ккал Нүүрс [...]

Хар чавганы бидний мэдэхгүй төрлүүдийн шинж чанараас…

2018-08-22T11:33:46+00:00 2018 оны 08-р сарын 22|Зөвлөгөө|

Хар чавганы төрлийг 6 хуваадаг. Damsons / Нил ягаан эсвэл хар хөх хальстай, доторх нь шар өнгөтэй байдаг/ Green gage / Хатуу, бат бөх ногоон хальстай, доторх нь ногоон өнгөтэй байдаг/ Mirabelle / Зонхилон хар хөх, шар хальстай, доторх нь шар өнгөтэй Францийн зүүн хойд хэсэгт ургадаг/ Satsuma / Улаан хальстай, доторх нь улаан өнгөтэй [...]

Алимны төрлүүд

2018-08-17T10:23:54+00:00 2018 оны 08-р сарын 17|Зөвлөгөө|

1. Амтат улаан алим /Red delicious/ Хамгийн амт сайтай алим бөгөөд идэхэд зөөлөн. Түүхийгээр нь идэх болон нарийн боов хийхэд өргөн хэрэглэдэг. Хүнсний ногоогоор шанз /salad/ хийхэд хачир болговол маш тохиромжтой. 2. Амтат алтан шаргал алим /Golden delicious/ Ойрхи Дорнодын орнуудаас гаралтай. Түүхийгээр хэрэглэхээс гадна нухаш хийхэд зохимжтой. Агуулагдах эслэгийн хэмжээ нь бусад алимныхаас их [...]

Артишок гэж юу вэ?

2018-05-02T17:34:24+00:00 2018 оны 05-р сарын 02|Зөвлөгөө|

Судлаачдын үзэж байгаагаар артишок нь хүнсний ногоо, жимсний бүлэгт ордоггүй, харин харьцангуй сайн судлагдсан хүнсний болон эмийн зориулалттай ургамал юм. […]

Гэрийн нөхцөлд хүрэн манжингийн нөөшилсөн салат хийж сурцгаая!

2018-04-25T12:19:50+00:00 2018 оны 04-р сарын 25|Зөвлөгөө|

Нэгэн жигд хэмжээтэй, болц нь гүйцсэн шүүслэг хүрэн манжинг сонгон авна. Витаминлаг байдал болон өнгө үзэмжийг алдагдуулахгүйн тулд хальстай нь чанана. Хүрэн манжингийн том жижгээс хамаарч чаналтын хугацааг хутгаар зөөлөрсөн эсэхийг шалгаж тогтоох ба хэрэв зөөлөрч болсон тохиолдолд гаргана. Хатуу байвал үргэлжлүүлэн зөөлөртөл чанана. Болцыг дахин шалгаж гаргана. Болц нь гүйцсэн хүрэн манжингаа хүйтэн [...]

Гэрийн эзэгтэй нартаа…

2018-04-18T11:19:21+00:00 2018 оны 04-р сарын 18|Зөвлөгөө|

Төмсний талаархи санамж болон төмсөөр амттай хоол хийж сурцгаая. Өнөөдөр та бүхэндээ төмсний хэрэглээний талаар 10 санамж болон төмсөөр хэрхэн гоё амттай хоол хийх талаар хоолныхоо жор болон хийх арга, бичлэгийн хамт хүргэж байна. Та бүхэн дагаад хийгээд үзээрэй. За ингээд төмсний ногоон дээр анхаарах 10 санамжыг эхлээд хүргэе. 1. Төмсийг сэрүүн, хуурай, харанхуй газар [...]

Та үүнийг мэдэх үү? үргэлжлэл 3…

2018-04-11T10:23:53+00:00 2018 оны 04-р сарын 11|Зөвлөгөө|

Бид “антиоксидант” гэсэн vгийг олонтоо сонссон. Харин чухам яг юу болох, юунд агуулагддагийг тєдийлєн сайн мэддэггvй. Тэгвэл антиоксидант гэдэг нь хvний бие организмын нэгдэх исэлдлийг саатуулж, бууруулдаг байгалийн болон хиймэл бодисууд юм. Антиоксидантууд нь чєлєєт радикалд дутагдаж байгаа электроныг нєхєж єгснєєр тухайн эсийг ч, организмыг ч бvхэлд нь аюулгvй болгодог. […]