Артишок ургамал

//Артишок ургамал

Артишок ургамал

Шинжлэх ухааны нэр: Cynara scolymus (Asteraceae family)

Энгийн нэр: Артишок, бөмбөрцөг хэлбэртэй артишок

Төрөл зүйл:

Дэлхий нийтээр тархсан артишок ургамлын 90% нь газар дундын тэнгис орчмын нутгуудаар, 10% нь Хойд Аргентин, Калифорни, Шинэ Зеланд, Чили, Венесуэл, Перу зэрэг улсуудад тархсан байсан. Газар дундын тэнгисийн улсууд бөмбөрцөгөн болон чернилэн ягаандуу өнгөтэй артишокын түүхий эд, тосонд амталсан артишок, эсвэл хайруулын тавганд шарсан артишокуудыг хэрэглэдэг. Энэ нь мэдээж бидний сайн мэдэх Итали пиццанд хэрэглэгддэг.

Бүтээгдэхүүн:

Итали улс бол артишокын бүтээгдэхүүнээр тэргүүлэгч улс юм. Түүний араас Спани, Аргентин, Египет улсууд орно.

Артишокын хэрэглээ:

Артишокын хос төрлийг залуу үед нь ихэвчлэн хэрэглэдэг. Гэхдээ хосоороо эсвэл дангаар ургасан байдлаас хамаарч хэрэглэдэг. (source: TNS Secodip 2003).

Илчлэгийн хэмжээ (100г-д):

Чанасан*

Лаазалсан **

Хөлдөөсөн**

Хөлдөөсөн

иш**

Хоногийн хэрэглэх хэмжээ***

Илчлэг 18 kcal 21 kcal 19 kcal 21.9 kcal
Уураг 2.9 g 2.03 g 1.9 g 1.7 g
Нүүрс ус 1.2 g 1.8 g 1.1 g 1.2 g
Өөх тос 0.2 g 0.62 g 0.8 g 0.25 g
Фибрин 9.4 g nd 7.1 g 8.12 g 30 g
Натри 15 mg nd 104 mg 30 mg
Кали 300 mg 2,000 mg
Провитамин A 87 µg nd 575 mg 4800 µg
Витамин B9 47 µg nd 23.6 µg 44.68 µg 200 µg
Лутейн + Цеаксантин**** 464 µg

* Ciqual 1995 ** Bonduelle data *** RDI Recommended Daily Intake ****USDA nd: undetermined

Хоолны эмчийн зөвлөгөө:

Артишок нь фибриныг өндөр тунгаар агуулдаг натурал бүтээгдэхүүн юм. Үүнд фруктоолигосахарид болон уусамтгай фибрин агуулдаг нь өвөрмөц амттай байдаг. Уусамтгай фибринүүд нь зарим чухал бодисууд болох эрдэс бодис, кальци, магни шимэгдэх үйл явцыг зохицуулдаг бүтээгдэхүүн юм. Артишок нь В9 витаминыг ихээр агуулдаг тул эсийн нөхөн төлжих процессыг дэмждэг.

Эх сурвалж: http://www.fondation-louisbonduelle.org

2016-10-17T22:51:17+00:00 2012 оны 05-р сарын 07|Зөвлөгөө|

Leave A Comment