Айраг гишүүнэ

//Айраг гишүүнэ

Айраг гишүүнэ

gishuneЭрүүл мэндэд тустай, хаа сайгүй ургадаг энэ ургамлыг яаж хүнсэндээ хэрэглэхийг тэр болгон мэддэггүй байх. Гишүүнэ буюу Айраг нь 2700 жилийн өмнөөс эмчилгээний чухал ургамалд тооцогддог байжээ. Бүр Азиас Европ тиврүү торгоны замаар өндөр үнээр тээвэрлэдэг байж. Америкт 1947 он хүртэл хүнсний ногооны төрөл зүйлд тооцдог байсан ба одоо жимсний төрөлд оруулжээ.

Өөртөө асар олон төрлийн амин дэм, өндөр тунтай төмөр агуулдгаараа алдартай. Айрагны навчийг хүнсэнд хэрэглэж болохгүй. Учир нь өөртөө хурган чихний хүчил их хэмжээгээр агуулдаг бөгөөд энэ нь бөөрийг ноцтой гэмтээж үхэлд ч хүргэж болох аюултай. 60кг жинтэй хүн 4 кг навч идэхэд үхдэг гэсэн судалгаа байдаг байна. Харин улаан ишийг дэлхий даяар эмчилгээ болгон хоол хүнсэнд өргөн хэрэглэдэг. Жишээ нь төрөл бүрийн бялуу, десерт хийхэд гэх мэт.

2016-10-17T22:47:11+00:00 2015 оны 06-р сарын 25|Зөвлөгөө|

Leave A Comment