Зөвлөгөө

Home/Зөвлөгөө

Өглөө өлөн дээрээ идэж болохгүй хоол хүнс

2020-03-31T09:30:00+08:002020 оны 03-р сарын 30|Зөвлөгөө|

Хүн өглөө босоод заавал юм идэж байх хэрэгтэй. Ингэснээр эрүүл мэндэд болон ажлын бүтээмжид сайнаар нөлөөлдөг. Гэхдээ юм идэх л ёстой гээд хүссэн бүхнээ идээд байх нь зохимжгүй юм. Учир нь өглөө өлөн дээрээ идэхэд тохиромжгүй хоол хүнс гэж байдаг. Доорх мэдээллээр та бүхэндээ өлөн дээрээ хэрэглэхэд тохиромжгүй, эрүүл мэндэд сөргөөр нөлөөлөх хоол хүнсийг танилцуулъя. [...]

Таныг аяга кофе ууснаас илүү сэргээж чадах хоол хүнс

2019-10-17T18:06:04+08:002019 оны 10-р сарын 17|Зөвлөгөө|

Нэрт хоол тэжээлийн судлаач Либби Уивер /Libby Weaver/ өөрийн “The Squirrel in a Wheel Syndrome” номдоо турах, бухимдлаа багасгах, уураа дарахын тулд кофе ууж болохгүй хэмээн зөвлөсөн байна. Учир нь ихэнх хүмүүс өглөө сэргэх юм уу ядарсан, уурласан үедээ кофе уухгүй […]

Хоол хүнс болон жимс жимсгэнийн хадгалах хугацаа

2019-10-10T17:54:50+08:002019 оны 10-р сарын 10|Зөвлөгөө|

Хүнсний ногоо, жимсэнд төрөл бүрийн эрдэс бодис, амин дэм, үнэртэн амттан, биологийн идэвхит бодис их хэмжээгээр агуулагддаг, уураг нүүрс усны агууламж харьцангуй бага учраас зохистой хүнсэнд тооцогддог. Жимс, ихэнх хүнсний ногоог боловсруулалгүйгээр хоол хүнсэнд шууд хэрэглэдэг учраас хураалтын дараах хөргөлт, сортлолт, савлалт, тээвэрлэлт, хадгалалт, худалдаалалтын үед онцгой горим шаардагддаг. […]

Усыг тогтмол уух нь арьс хуурайшихаас хамгаална.

2019-10-03T16:07:38+08:002019 оны 10-р сарын 03|Зөвлөгөө|

Усыг тогтмол уух нь арьс хуурайшихаас хамгаалахаас эхлээд биеэс хорт бодисыг гадагшлуулж биеийг цэвэрлэх, аливаа өвчин эмгэгийн эдгэрэлтийг түргэсгэх, жингээ барихад чамгүй чухал нөлөө үзүүлдэг өөр юутай ч харьцуулашгүй гайхалтай эрдэс билээ. […]

Өргөст хэмхийг гэрийн нөхцөлд дарах арга

2019-09-27T12:28:37+08:002019 оны 09-р сарын 27|Зөвлөгөө|

Өргөст хэмх гэрийн нөхөлд  дарах арга Өргөст хэмх нь хамгийн эртний өргөн тархсан тарималын  нэг юм. Өргөст хэмхийн маш олон сорт байдаг. Хүнсний ногоон дотроос хамгийн их хэмжээний ус агуулдаг. […]

Зөв хооллож сурцгаая!

2019-09-05T13:41:20+08:002019 оны 09-р сарын 05|Зөвлөгөө|

Хоолны дэглэмийн талаарх Мэргэжлийн хяналтын газраас гаргаж буй зөвлөмжийг хүргэж байна. Хоногийн хоолыг илчлэгээр нь хувиарлахдаа хоног хэдэн удаа хооллох дэглэмийг анхаарна. Тухайлбал, хоногт 5 удаа хооллодог гэвэл хоногийн хоолны нийт илчлэгийн: 20-25 хувь өглөөний хоолоор 10-15 хувь бага үдийн цайгаар 30-35 хувийг өдрийн хоолоор 10-15 хувийг их үдийн цайгаар 20-25 хувиас илүүгүйг оройн хоолоор авч [...]

Жимс жимсгэний тариалан эрхлэгчдийн 4-р улирлын хуанли /цуврал 4/

2019-08-22T17:54:27+08:002019 оны 08-р сарын 22|Зөвлөгөө|

Өвөл Арван хоёрдугаар сар: Жимс, жимсгэний талбайд цас тогтоож овоолно. Малын бууц татаж бэлтгэнэ. Мөчрийн тулгуур мод, модон гадас бэлтгэнэ. Ашигтай шувуудад тэжээлийн давцан бэлтгэж тавина. Багаж хэрэгсэлээ засч бэлтгэнэ. […]

Жимс жимсгэний тариалан эрхлэгчдийн 3-р улирлын хуанли /цуврал 3/

2019-08-15T14:15:22+08:002019 оны 08-р сарын 15|Зөвлөгөө|

Намар Есдүгээр сар: Алим, давжаа алим, чацаргана, хар үрт тэс зэрэг талбайд үлдсэн бүх жимс, жимсгэнийг хурааж дуусгана. Жимсний мод, бутны тогоог тойруулан хөрсийг 15-18см гүн гишгэж хагалж эргүүлж өгнө. Хөрсийг боловсруулж бэлтгэсний […]

Жимс жимсгэний тариалан эрхлэгчдийн 2-р улирлын хуанли / цуврал 2 /

2019-08-08T18:11:47+08:002019 оны 08-р сарын 08|Зөвлөгөө|

Зун Зургаадугаар сар: Зуны сар эхэлж байгаа боловч эхний 10 хоногт цочир хүйтрэлт болдог. Түүнээс хамгаалах арга хэмжээг урьдчилан бэлтгэх хэрэгтэй. Чацаргана, үхэр нүд, тошлойг цэцэглэсний дараа, заавал услана. Энэ сард хог ургамал маш идэвхтэй ургах учир түүнийг хүрз цавчуураар […]

Жимс жимсгэний тариалан эрхлэгчдийн жилийн ажлын хуанли

2019-08-01T17:02:20+08:002019 оны 08-р сарын 01|Зөвлөгөө|

Цуврал 1 Манай орны өргөн уудам нутгийн янз бүрийн бүсэд байгаль цаг уурын нөхцлөөс хамаарч жимсчний жилийн ажлын хуанли өөр өөр байх боловч гүйцэтгэх дэс дараалал, талбайд хийх ажил ижил төстэй байдаг. Энэхүү хуанлиг боловсруулахдаа жимсний аж ахуй эрхэлж ирсэн ахмад турглагатай тариаланчдын үйл ажиллагаа, судлаач эрдэмтдийн бүтээл […]